pátek 22. května 2009

LÁKAJÍ SESTRY NA PENÍZE, STUDIA I BYT

ROZHOVOR: Nemocnicím v Karlových Varech, Sokolově a Chebu chybí na osmdesát sester. Marie Bartíková, šéfka ošetřovatelské péče krajské nemocnice, hovoří nejen o možnostech, jak je na jednotlivá oddělení získat, ale také o novinkách, které čekají v budoucnu pacienty.

Karlovarský kraj - "Chtěla bych vidět blázna, který to vezme." Tak v první chvíli reagovala Marie Bartíková na nabídku, aby se ujala postu ředitelky ošetřovatelské péče v Karlovarské krajské nemocnici. Od ledna už ovšem řídí na třináct stovek lidí z řad středního zdravotního personálu v Sokolově, Karlových Varech a Chebu.

"Akciová společnost je velká, každá ze tří nemocnic má své problémy. Já znám sokolovskou nemocnici velmi dobře, chebskou za posledních 2,5 roku také. V Karlových Varech jsem zase jezdila s rychlou zdravotnickou pomocí, tudíž jsem měla možnost poznat některá oddělení v praxi," připomíná Marie Bartíková.



* V krajské nemocnici chybí přibližně osmdesát sester. Jak se jejich nedostatek projevuje? Pracují sestry i za ty, které chybí?



V Karlových Varech se to řeší omezením počtu lůžek intenzivní péče. To ale není pro provoz optimální. Bohužel se nedaří sestry doplnit. V květnu a v červnu však očekáváme nástup několika nových. V Sokolově sestry z jiných oddělení vypomáhají formou dohody o pracovní činnosti tam, kde je třeba.



* To znamená, že ve svém vlastním volnu vypomáhají jinde?



Ano. Není to vůbec optimální stav. Jedná se však pouze o dočasné řešení kvůli zachování kvality péče o naše pacienty. V kraji existují dvě zdravotní školy, ale obor všeobecná sestra vyučuje jen škola v Karlových Varech. V Chebu je to obor zdravotnický asistent. Zákon
z roku 2004 o vzdělávání zdravotníků nám zkomplikoval život, protože všeobecné sestry ze škol buď nevycházejí, nebo jich je jen minimum.



* Mohla byste to vysvětlit srozumitelněji?



Zdravotnický asistent je sice maturantem, ale aby mohl dělat povolání zdravotní sestry, musí absolvovat další studium. Dálkové nebo většinou bakalářské. Bakalářských oborů ale není
v republice otevřeno tolik, aby to stačilo pokrýt potřeby nemocnic. Asistenti raději odcházejí ze zdravotnictví pryč nebo na jiné bakalářské obory. V současné době jsem v kontaktu se zdravotní školou v Chebu - studenti mají představu dalšího studia, aby získali určitou pracovní pozici.



* Na kterých školách je otevřen bakalářský obor pro všeobecné sestry?



Nejbližší školy poskytující toto vzdělání jsou v Plzni, v Českých Budějovicích a v Praze, kam je ale dost obtížné se dostat. Dále pak v Brně, Olomouci, Ostravě, ale to jsou města, kam se komplikovaně dojíždí. Pokud sestry vysokoškolského vzdělání už dosáhnou, často chtějí zůstat a pracovat ve fakultních nemocnicích. Protože se blíží konec školního roku, připravili jsme leták pro studenty 3. a 4. ročníků zdravotnických škol v kraji s cílem zviditelnit nemocnici. Informujeme je o možnostech náborových příspěvků, smluv na dobu neurčitou, stáží, o možnostech studia při zaměstnání, ubytování.



* Zmínila jste se, že krajská nemocnice láká sestry na náborové příspěvky. Daří se to?



Letos jsme v Chebu přijímali asi deset nebo dvanáct zaměstnanců středního zdravotnického personálu, kteří náborový příspěvek dostali. Původně nemocnice zavedla příspěvek jen pro lékaře - 50 tisíc korun - a sestry - 30 tisíc. Pak ale i 15 tisíc pro zdravotnické asistenty, protože jsou neméně důležití. Ve směně mají být například dvě sestry, ale pokud nemáme plný stav, nezbývá, než sestavit tým sestra - asistent. S náborovým příspěvkem je spojena pracovní smlouva, v níž se zaměstnanec zavazuje, že po dobu tří nebo pěti let bude pracovat v krajské nemocnici.



* Jaký je průměrný plat sestry v krajské nemocnici?



Průměrný plat se pohybuje okolo 20 500 korun. Není to až tak vysoká částka, když uvážíme, co všechno musí sestry absolvovat.



* Kdybyste měla tu moc, kam až byste průměrný plat posunula?



Registrované sestry by mohly mít plat o dva až tři tisíce vyšší. Pravidelně navštěvují nejrůznější semináře, odborné konference a dále se vzdělávají, což je pro výkon jejich povolání nezbytné.



* Mluví se o vzniku miniškolky v sokolovské nemocnici. Sestry, lékařky, ošetřovatelky by sem mohly vodit své děti a vrátit se dříve z mateřské...



V Sokolově jsme udělali průzkum a zájem o školku mělo deset sester a dvě lékařky. Na konci května se jedeme podívat do Thomayerovy nemocnice do Prahy, kde už školku mají. Potřebujeme najít vhodnou právní formu pro naše zařízení. Nemocnice v Chebu má dobrý vztah se sousedním stacionářem. Pokud sestra potřebuje umístit sem dítě, stacionář je jí
k dispozici.



* Myslíte, že díky školce se sestry opravdu do práce vrátí?



Když o novince slyšely, líbilo se jim, že nebudou muset jezdit s dětmi přes celý Sokolov. Jsou ochotné jít do práce třeba už rok nebo dva po porodu.



* Nemocnice získala peníze z Evropské unie na tříleté školení a vzdělávání personálu. Pozná pak pacient, že se v chování sester a ošetřovatelek něco změnilo?



Netýká se to jen vzdělávání, ale i zavádění směrnic do pracovního řádu. Uskutečnilo se první školení na téma léčba chronických ran. Vznikne jednotný postup pro personál ve všech třech nemocnicích.



* Pacient se tedy bude moci cítit bezpečněji?



Ano. Jde nám o větší bezpečnost a záruku kvality péče.



* Když nemocnice tento "evropský" projekt představovala, zaznělo kriticky, že personál ještě v přístupu k pacientům nedosahuje západní úrovně. Jak se to změní?



Dotazníky jsme zjišťovali spokojenost pacientů. Na všech stanicích ve všech nemocnicích jsou k dispozici anonymní anketní lístky a jednou měsíčně se výsledky vyhodnocují. Díky tomu vidíme, na co si pacienti stěžují nebo co chválí.



* Takže co se pacientům nelíbí?



Například v Chebu od ledna do března dotazník vyplnilo 81 lidí. Z nich 70 se vyjádřilo pozitivně. Velmi často na veřejnosti slyším a v tisku čtu, že nemocnice je kritizována za chování personálu, za své vybavení. Myslím, že bychom měli ukazovat i pozitivní věci. Pacienti si chválí zdravotní, ošetřovatelskou a sociální péči. Líbí se jim, že se začalo s vylepšováním sociálních zařízení - nové koupelny, sprchové vozíky, nová lůžka...



* A teď k připomínkám pacientů...



Někteří pacienti si stěžují, že v ambulanci jsou současně vyšetřováni dva lidé, odděleni pouze zástěnou, takže není dostatečně zachována jejich intimita. To je velký problém. Ale ambulantní trakt v Chebu je tak postaven, ambulance jsou malé a nevyhovující. Byla bych velmi ráda, kdyby se tu podařilo postavit nový centrální ambulantní trakt. Máme také příliš velké pokoje s velkým počtem pacientů. Opět problém. Stále tu jsou šesti i sedmilůžkové pokoje. Při návštěvách, nebo když lékař něco sděluje, není tato situace pro pacienty příjemná.



* Chodíte i vy osobně za pacienty a ptáte se jich, co je tíží?



Pravidelně - obden - navštěvuji a kontroluji chod jednotlivých oddělení. To zahrnuje samozřejmě i komunikaci s pacienty. Zaklepu, představím se a zeptám se.



* Nehřeší zdravotní sestry na to, že jich je málo?



Asi bych nepoužila slovo hřeší. Rozhodně jsou oddělení, kde se ležící vážně nemocní pacienti rychle střídají, péče o ně je tedy velmi náročná. Vidím však, jak kvalitní péče ze strany našich zaměstnanců je jim i přes to věnována. Před rokem jsme v Chebu zavedli podrobnou dokumentaci s ošetřovatelskými kartami. Sestřičky svými podpisy stvrzují, jaký výkon provedly.



* Chápu, že sestry mají těžkou práci. Vidíte ale ještě rezervy v jejich chování vůči pacientům?



Prostor pro zlepšení se najde vždy. Je to individuální a vždy záleží na konkrétních jednotlivcích a jejich empatii. Vím, že některé se sestry se neusmívají a lidé jim to vytýkají. Ale já na druhou stranu vím, že jde o dobré sestry, které nic neopomenou.



* Pozorujete na stavu a vybavení krajské nemocnice, že je zadlužená? Trápí vás zanedbanost špitálů?



Všechny tři nemocnice by potřebovaly určité stavební úpravy a investice do vnitřního vybavení. Je zapotřebí vybavit oddělení novými lůžky. Pacient nejvíce ocení dobrou postel, matraci, stoleček, barevně vymalovaný pokoj. Tedy to, co je v jeho bezprostřední blízkosti. Že máme kvalitní přístroje, většinou už tolik ocenit nedokáže. Myslím, že se lidem líbí, že oddělení jsou už barevnější. Rozhodně pomohlo 109 nových lůžek, které chebské nemocnici darovalo město. Vizáž pokojů se změnila.



***



Marie Bartíková Pracovala ve Fakultní nemocnici Brno jako všeobecná sestra na ARO Sokolov jako všeobecná sestra jako samostatná anesteziologická sestra zástupkyně vrchní sestry v Sokolově vrchní sestra ARO, anestezie v Sokolově před 2,5 se stala hlavní sestrou v Nemocnici v Chebu od ledna 2009 náměstkyně ošetřovatelské péče v Nemocnici v Chebu a ředitelka ošetřovatelské péče Karlovarské krajské nemocnice



"Obden kontroluji běh jednotlivých oddělení. To zahrnuje i komunikaci s pacienty. Zaklepu, představím se a zeptám se."

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Žádné komentáře:

Okomentovat